Depolama stoklama tekniği insanların sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir metottur. Büyük mağazalarda ürünlerin güvenli ve düzenli bir şekilde saklanabilmesi için bu yöntemden faydalanılmaktadır. Depolama yöntemi çok eski yıllardan beri insanlık tarihinde yer almaktadır.
Depolama hizmetlerinde raflar büyük bir öneme sahiptir. Raflar sayesinde üretilen birçok ürün düzenli bir şekilde muhafaza edilebilmektedir. Daha sonra lojistik firmaları tarafından saklanan ürünler gerekli lokasyonlara nakledilmektedir. Bu sebeple depo düzeninde rafların profesyonel bir şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir.
Depo raf sistemleri sayesinde alanın tasarruflu kullanılması sağlanmaktadır. Küçük alanlardan maksimum verimin elde edilebilmesi için raf sistemlerinden faydalanılmaktadır. Bu durum ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasını kolaylaştıran bir durumdur.
Depo raf sistemlerinde kullanılan malzemeler özel materyallerdir. Rafların dayanıklı ve işlevsel olması son derece önemli bir durumdur. Raf sistemlerinin kaliteli olması her ürüne uygun olmasını sağlar. Bu sayede birçok firmanın ürettiği farklı ürünler aynı raflarda muhafaza edilebilmektedir. Ayrıca depo raf sistemleri teknolojik depolama sistemleriyle entegre bir şekilde kullanılabilmektedir.
Depo Raf Sisteminin Çeşitleri Nelerdir?
Her sektöre özgü raf sistemleri bulunmaktadır. Farklı ürünler fiziksel özellikleri sebebiyle farklı tür raflarda muhafaza edilebilmektedir. Bu sebeple meydana gelen depo raf sistemi çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Minirack Raf Sistemleri,
- Giydirme Raf Sistemleri,
- Kalıp Raf Sistemleri,
- Dar Koridor Raf Sistemleri,
- Kayar Raf Sistemleri,
- Konsol Kollu Raf Sistemleri.
Yukarıdaki depo raf türleri deponun ve ürünlerin fiziksel özelliklerine göre şekillenmektedir. Bu sebeple bir depoya raf yapılmak istendiğinde uzman ekiplerden destek alınması gerekmektedir.
Konsol Kollu Raf Sistemleri
Konsol kollu depo raf sistemlerinin amacı boyutu uzun ürünlerin depolanmasını sağlamasıdır. Bu raf sistemlerine ek raflar eklenebilmekte ve istenen düzeyde raf uzatılabilmektedir. Ürünlerin kategorilendirilerek bloklar halinde depolanmasını sağlayan konsol dollu depo raf sistemleri taşınabilir bir özelliğe de sahiptir.
Kayar Raf Sistemleri
Bu raf sistemleri genellikle yüksek tavanlara sahip depolarda kullanılmaktadır. Raflar kanalların üst üste veya yan yana yerleştirilmesiyle oluşturulmaktadır. Ayrıca bu sistemde ürünler istiflenirken ürünlerin yüklenmesi ve boşaltmasıyla ilgili ayrı raflar tasarlanır. Böylece ürünler rahatlıkla üreticiden tüketiciye ulaşır.
Rafların kayar raf olarak adlandırılmasının sebebi raf paletlerinin üzerinde verilen eğim sayesinde ürünlerin kayar bir şekilde istenilen noktaya iletilmesidir. Kayar bir şekilde olabilmesi için makara sistemi raf sistemine dahil edilmektedir. Bu sayede kayar raf sistemleri raf ömrü az olan ürünlerin kontrolünü kolay bir şekilde yapmaktadır.
Dar Koridor Raf Sistemleri
Dar depolardan maksimum bir şekilde yararlanılması için tasarlanmıştır. Bu raf sistemlerinde koridorlar dar tutulurken yükseklikler fazla tasarlanmaktadır. Rafların yüksek olması sebebiyle ürünlerin stoklanması ve boşaltılmasında özel araçlar kullanılmaktadır.
Bu raf sistemlerinin amacı raf paletlerine kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmaktır. Ayrıca yukarıda da belirtildiği üzere maksimum verimli bir depolama sağlanmaktadır. Bununla birlikte sipariş edilen ürünler ve depolanması gereken ürünler için aynı rafı kullanmak da önemli avantajlar arasında görülmektedir.
Kalıp Depo Raf Sistemleri
Genellikle geniş alanlara kurulan ve hacimli ürünlerin depolanmasına olanak sağlayan raflar olarak bilinmektedir. Ağır ve büyük yüklerin kalıp depo raf sistemleriyle muhafaza edilmesi mümkündür.
Hacimli yükleri muhafaza eden kalıp depo raf sistemleri ayrıca yüklerin taşınması konusunda kolaylık sağlamaktadır. Bu raf sistemleri inşaat alanında kullanılan malzemeler için son derece uygundur.
Giydirme Depo Raf Sistemleri
Depo raf sistemleri içerisinde çatı ve dış cephenin kolaylıkla kapanabildiği bir sistem için kullanılmaktadır. Dolayısıyla inşaat maliyeti olmadan oldukça kullanışlı bir depoya sahip olmak mümkün hale gelmektedir.
Bu raf sistemleri binasız raf sistemleri olarakta bilinmektedir. Bu sebeple ekonomik olarak nitelenmektedir. Giydirme raf sistemlerinin bir özelliği de modüler olarak inşa edildiğinde bir yerden başka bir yere nakli mümkün hale gelmektedir.
Minirack Raf Sistemleri
Bu sistemler hafif ve orta ağırlıkta bulunan yüklerin depolanması için kullanılmaktadır. Küçük hacimli ürünlerin düzensiz bir şekilde yerleşmesini önleyen minirack raf sistemleri günümüzde en çok tercih edilen depo raf sistemleri sınıfında yer almaktadır.
Uzun ömürlü ve işlevsel niteliklere sahip olan minirack raf sistemleri ürünlerin ve aksesuarların düzenli bir şekilde depolanmasını sağlayarak firmaların ürünlere ihtiyaç duydukları anda hızlı bir şekilde hizmet vermesine yardımcı olmaktadır.
Depo Raf Sistemleri Avantajları
Depo raf sistemleri firmaların ürünlerinin düzenli bir şekilde saklanmasını sağlamaktadır. Bu sayede birçok işletmede ticaret hız kazanmaktadır. Depo raf sistemlerinin uzun ömürlü ve işlevsel olması son derece önemlidir.
Depo alanlarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan depo raf sistemleri alandan tasarruf ederek işletmelerin ekstra masraf yapmasını önlemektedir.
Depo raf sistemlerine ihtiyaç duyulduğunda uzmanlardan destek alınması gerekmektedir. Muhafaza edilecek ürünün boyutlarına göre ve deponun yapısal alanına bağlı olarak farklılık gösteren depo raf sistemlerinin en uygun olanı uzmanlar tarafından seçilmekte ve ilgili alana montajlanmaktadır. Bu sebeple uzman ekiplerden bilgi alınmalı alınan bilgiler doğrultusunda depoya en işlevsel rafların yerleştirilmesi gerekmektedir.